+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Pokud jste někdy četli náš časopis “APBT” možná Vám chybí překlady historických textů od známých chovatelů z dob, kdy se formovalo naše plemeno do současné podoby. Ano, tyto články jsou z dnešního pohledu velmi kontroverzní a naším cílem není jakkoliv propagovat týrání zvířat, ale pouze Vás seznámit s historií tohoto úžasného plemene. Žijeme v 21. století a jakákoliv takováto činnost je nelegální a myslím že i v rozporu se svědomím každého slušného člověka a náš klub se od jakékoliv takovéto činnosti striktně distancuje. Dnes jsme si pro Vás připravili překlad článku zabývající se “Game testem”. Bohužel jméno autora se nedochovalo…


Asi všichni se shodneme na tom, že pro chov bulldogů je velmi důležité testovat vlastnost game. Mnoho začínajících chovatelů se dopouští při testování game spoustu chyb a já bych velmi rád popsal svoje zkušenosti a pohled na celou problematiku.

Game je, jak jsme si napsali výše, vlastnost, pro kterou se chovají bulldoci. Game vznikla  cílenou plemenitbou a tvrdou selekcí po mnoho generací. Svým způsobem se jedná o vlastnost, která jde proti samému základu přírody, protože každé zvíře má v sobě zakódován instinkt přežít. Pravý bulldog je ale pes, který bude bojovat do samého konce a bude vždy pokračovat v boji, ačkoliv bude velmi zraněný a šance na „výhru“ budou nulové. Když je např. obyčejný pes zraněn při konfliktu s jiným psem, kdy sotva stojí na nohou, je unaven jak fyzicky, tak i psychicky, na jakýkoliv další konflikt se “vykašle” a v boji již nebude pokračovat. Zjednodušeně řečeno, by se snažil další konfrontaci vyhnout. Bulldog bude ale proti všem přírodním zákonům pokračovat – a to mnohdy i s fatálním dopadem pro něj samotného. Tato vlastnost (touha vyhrát za každou cenu) je to, co bulldoga definuje a každý zodpovědný chovatel se snaží tuto vlastnost u svých odchovů udržet. Této vlastnosti si chovatelé váží u svých psů snad nadevše ostatní.

Z výše napsaného vyplývá jedna velmi důležitá věc: projev gamu je velmi náročný na psychiku psa. U nedospělého psa, které není psychicky vyvinutý, se game neprojeví téměř nikdy – je to logické, jedná se o extrémní stav, který psa prověří hlavně po psychické stránce. A tady se dostávám k hlavnímu tématu, proč jsem se rozhodl napsat tento článek. Mnoho začínajících chovatelů se velmi těší, až jejich odchovy budou moct otestovat v ringu, kdy se tito chovatelé dají rozdělit do několik skupin:

  1. Tito chovatelé testují své psy velmi brzy a stanoví si nějaký věk pro všechny psy, kdy začnou s testováním (např. jeden rok, případně i méně). Tento způsob je velmi nešťastný a to hlavně z důvodu (pomineme-li to, že roční pes je pořád ještě štěně), že každý pes je jiný a dospívá v různou dobu. Tito chovatelé se vyznačují tím, že jejich sítem testů projde velmi málo psů. Paradoxně tito lidé mají pocit, že vše dělají správně a ti psi, kteří přežijí, jsou to nejlepší, co může být. Vůbec je nenapadne to, že psi, kteří jejich testy neprošli, mohli být mnohonásobně lepší bojovníci než to co jim zůstalo na dvoře. Oni jen nedali těmto psům šanci dospět a prokázat své kvality.
  2. Druhá skupina chovatelů, je ve srovnání s první skupinou rozumnější, ale i tito se dopouštějí fatální chyby. Tito lidé čekají, až jejich psi začnou mít zájem o ostatní psy a začnou se projevovat vůči nim dominantně. V té chvíli se opět roztočí kolotoč testů a psů, kteří projdou tímto sítem je také velmi málo. Ptáte se proč tomu tak je? Projev dominance vůči jiným psům nemusí být spojen s tím, že pes „dozraje“ po psychické stránce a pokud budete testovat psa, který není psychicky vyzrálý, málokdy se u takového psa projeví game. Když to vezmu zjednodušeně, tak i malá štěňata, kterým je 6 týdnů se ráda perou – také byste u nich testovali game?
  3. Další a poslední skupina chovatelů přistupuje ke svým psům individuálně. V prvé řadě nechají psy dospět a poté započnou postupně testování psů v ringu. Ano, tento způsob je časově náročný, neboť velké procento psů se i v 2 letech pořád chovají jako štěňata. Z vlastní zkušenosti Vám ale mohu říci jednu věc: vyplatí se čekat. Mnoho mých nejlepších bulldogů jsem začal testovat v pozdějším věku a věřte mi, že kdyby tyto psy vlastnili lidé z prvních dvou skupin, neměli by možnost dokázat to, co dokázali u mne.

Jsem člověk, který miluje bulldoga takového, jaký je a přikláním se ke starému přísloví zkušených dogmenů: bulldog je jako víno, musí dozrát a pak Vás překvapí. A za sebe dodávám, že game je něco, co nejde uspěchat, nejde ho odhadnout z barvy srsti, stavby kostry, či chování psa na úvaze… Respektujte své psy a dejte jim šanci dokázat, že jim v krvi koluje pravá krev gladiátorů.