+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Našemu Klubu Chovatelů Pit Bull Teriérů (KCHPBT) je velmi často podsouváno, že chceme vymýtit psy s neznámým původem, resp. že nemáme tato zvířata rádi. Při zakládání KCHPBT byl kladen velký důraz na dodržování chovatelské etiky, což je zakotveno i ve stanovách našeho klubu. O chovatelské etice jsem se rozepsal v předchozím čísle našeho časopisu (č. 2/2014) a nikde jste se tam nedočetli, že by bylo špatné vlastnit psa s neznámým původem. Ve stanovách KCHPBT se píše, že členem KCHPBT se může stát každý občan ČR, jakož i občané jiných států, s nimiž ČR udržuje diplomatické styky, starší 18-ti let (žadatel nemusí vlastnit psa nebo fenu, žadatel může vlastnit psa nebo fenu s neznámým původem).

Kde jsme tedy vzali pověst lidí, kteří nemají rádi psy s neznámým původem? Jsou pouze dvě možnosti, proč tomu tak je. Lidé si špatně vyložili naši snahu boje proti množení psů s neznámým původem jako boj proti zvířatům s neznámým původem. Nikdo z vedení našeho klubu neodsuzoval vlastnění zvířat s neznámým původem, KCHPBT vždy aktivně vystupovalo jen proti množení těchto zvířat, neboť množení zvířat s neznámým původem je v rozporu s chovatelskou etikou. Není nic špatného na tom osvojit si psa z útulku a zařídit mu kvalitní život, nebo se postarat o nalezence. Nevidím jediný důvod, proč by měl být člověk za tyto chvályhodné skutky jakkoliv perzekuován. KCHPBT jen apeluje a snaží se přesvědčit majitele těchto psů, že ačkoliv držení psů s neznámým původem je věc, ve které jim náš klub v cestě stát nebude (jak jsem již výše napsal, také není proč), tak chovat na těchto zvířatech je neetické a to již z toho důvodu, že podobných zvířat jsou plné útulky a je zbytečné nesmyslným množením tyto řady dále rozšiřovat.

Druhý důvod proč někdo šíří nesmysly o tom, že nemáme rádi psy s neznámým původem, je osobního rázu. Je potřeba si uvědomit, že mnoho let v České republice vládl v chovu APBT zmatek, kdy tempo a trendy udávali množitelé. Tito lidé, kterým nikdy nešlo o blaho plemene a snažili se jen přiživit na tak úžasném plemeni jako je APBT, byli vidět všude. Výstavami a sportovními soutěžemi počínaje a články v odborných kynologických časopisech konče. Těmto lidem, resp. jejich odchovům se dával velký prostor všude a slovo „rodokmen“ se pomalu stávalo zakázaným pojmem a tématem, o kterém se zde nemluvilo. Tito lidé, mnohdy podporováni kluby s dlouhou tradicí, získávali na vážnosti a mnoho lidí si od nich nakupovalo jejich odchovy – ačkoliv jejich povaha byla na hony vzdálená pravému APBT. Poté co jsme založili náš klub, začala intenzivní práce v objasnění lží a polopravd okolo chovu APBT, jeho povahy a důležitosti rodokmenu v chovu APBT. Tato naše činnost je mnoha lidem dodnes trnem v oku, neboť touto činností se nám postupně povedlo odkrýt jejich pravou tvář, včetně jejich odchovů. Mnoha těmto množitelům a lidem s nimi spřízněnými vadí jakákoliv činnost našeho klubu a snaží se nás mnoha způsoby pošpinit a naši činnost zdiskreditovat. Z počátku fungování našeho klubu to byla práce celkem jednoduchá, však náš klub byl mladý subjekt, a jak jsem napsal výše, mnoho těchto množitelů se těšilo vážnosti laické veřejnosti, včetně jiných klubů. Postupem času se nám ale povedlo něco, co považuji za velký úspěch – začínali se nám ozývat lidé ohledně výběru štěněte, chovných párů a samotného chovu. Vždy jsme se snažili o objektivní odpověď, ačkoliv se mnohdy tazatelům nelíbila – lidé nebyli doposud zvyklí na přístup, který my praktikujeme.

V současné době mnoho lidí prozřelo a již sami z vlastní iniciativy ukazují na množitele, podvodníky a uveřejňují jejich mnohdy podvodné jednání. Jsem velmi rád, že se i mezi majiteli psů s bezpapírovými psy najdou lidé, kteří pochopili o čem plemeno APBT je a snaží se svým přístupem pomoci v tak důležité činnosti jako je osvěta. A co je nejdůležitější, jsou vůči sobě kritičtí a vzali za své to, o co se snaží náš klub – nechovat dále na zvířatech s neznámým původem. Málokdo si dokáže přiznat, že naletěl množiteli, uznat chybu a vyvodit z toho důsledky. Pořád se najdou lidé, kteří když zjistí, že naletěli, tak se zatvrdí a nepohne s nimi ani buldozer, natož pojem jako je „chovatelská etika“. Těmto lidem bohužel není pomoci, ale jakožto optimista věřím, že těchto lidí bude ubývat.

Možná Vám přijde tento článek zbytečný, ale věřte, že je našemu klubu podsouváno mnoho věcí, které se nezakládají na pravdě a hádání se na sociálních sítích či fórech mnoho lidí nepřesvědčí. Náš časopis slouží jak k osvětlení historie tak vyjádřením k tématům, které sužují naše plemeno. Jelikož po celou dobu existence našeho klubu je nám neustále podsouváno to, co jsem výše napsal, měl jsem potřebu se k tomuto vyjádřit, neboť se jedná o lži od lidí, kteří řeší osobní zášť vůči našemu klubu a tyto spory povyšují nad zájem o plemeno APBT.