+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

A je to tu znova, opět se objevily kumuly snažící se pošpinit náš klub, resp. projekty, které náš klub zastřešuje. Tito lidé, snažící se zvýšit svoji odbornost, neustále poukazují na to, že se snažíme oživit pohnutou historii plemene APBT. Osobně mne tyto snahy nechávají klidným a již se k těmto obviněním nevyjadřuji, ale jelikož těchto hloupostí přibývá, rád bych se vyjádřil k tomu, zda je náš klub plný kriminálních živlů a morbidních psychopatů vyžívajících se v krvavých příbězích či týrání zvířátek.

První věc, kterou bych zde uvedl na pravou míru, je ta, že všechny články zabývající se původním účelem plemene APBT (čti: psí zápasy) jsou překlady historických textů. Pokud někdo z našich článků (ať už na tomto blogu, nebo v našem časopise) dostal pocit, že popisujeme aktuální dění v současné době, je na velkém omylu. Ono se stačí podívat do kalendáře a po bedlivém prozkoumání aktuálního datumu zjistíte, že žijeme v roce ve znamení Kozy a ačkoliv je takovýto rok charakterizován silou Yin, tj. negativní silou, nevěřte bulvárním snahám o poukázání na senzaci za každou cenu.

Prosím berte v potaz, že je 38°C, jsem mírně dehydratovaný, pravděpodobně mám úpal a mé zdraví již také není to co bývalo, takže mám občas právo napsat nějaké to čínské moudro…

Zkusím to tedy znova a trochu srozumitelněji: jelikož žijeme v civilizovaném státě, datum v kalendáři nám prozradí, že žijeme v 21. století, nepředpokládám, že někdo z aktivních chovatelů žijících v našem státě by riskoval životy a zdraví svých psů a to ještě porušováním zákonů státu, ve kterém žijeme. Stalo se celkem zvykem, že v nabídkách útulků se kříženci plemene APBT nabízejí s příběhem o zachráněném psovi z brutálních psích zápasů, ale vždy se tyto příběhy ukázaly jako mylné. Útulky se tímto snaží “zahrát na city” potencionálních zájemců o psa a přiznejme si to, ono to funguje. Pak je zde skupina lidí snažící se zaujmout moudrými řeči o undergroundu a zasvěceně mluvící o tajných srazech, zápasech a podobných nesmyslech. Tito lidé se snaží o jediné: být zajímaví a stát se středem pozornosti. Mnohdy jde jen o nesmyslnou snahu poškodit konkrétní osobu – protože co horšího se Vám může stát (když jste majitelem psů plemene APBT), než to, že se o Vás budou šířit zvěsti označující Vaši osobu jako zápasníka se psy – proti takovým lžím se hodně špatně brání, neboť jak chcete vyvrátit něco co neděláte. A dopad na Vaši osobu a Vaše psy může být fatální, stačí aby se např. našla skupinka lidí, kteří se rozhodnou, že Vaše psy zachrání od krutého osudu ringového bojovníka – ze dne na den přijdete o psy. To že se obvinění nezakládají na pravdě téměř nikoho nezajímá a Vám nezbývá nic jiného než pořád neustále vysvětlovat, obhajovat se a časem zjistíte, že nemáte ani čas na své psy a jste rádi, když je nakrmíte a kolem nich poklidíte.

To jsem ale malinko odbočil od původního tématu, vraťme se tedy k našim článkům publikovaným na tomto blogu, případně v našem časopise. Náš klub poukazuje na historii APBT z jednoho jediného důvodu: my potřebujeme vysvětlit povahu tohoto plemene a to nejde jinak, než vyobrazením historie tohoto plemene, kdy toto plemeno bylo utvářeno do dnešní podoby. Pro náš klub je toto velmi důležité, protože jedině pochopením historie tohoto plemene se může dosáhnout toho, že lidé začnou toto plemeno respektovat takové jaké je. Když lidé budou vychovávat své psy (APBT) s tím, že budou respektovat povahu tohoto plemene, která byla po staletí utvářena tvrdou nekompromisní selekcí, sníží se i počet průšvihů, které zapříčinili nezodpovědní majitelé. Tito majitelé ve většině případů nerespektovali výchovou, výcvikem povahu plemene, což mnohdy skončilo tragicky. Taktéž snaha majitelů oříšků (psů s neznámým původem) o zlepšení image tohoto plemene (např. poukazováním na to, že jejich psi vycházejí s ostatními zvířaty), nepřinese nikdy nic dobrého. Je potřeba si uvědomit, že oříšci (a je jedno jak moc jsou fyzicky plemeni APBT podobní) mají diametrálně odlišnou povahu od plemene APBT a jejich snaha může vyústit v něco, čehož jsme svědkem v mnoha státech, kde se APBT typických povah utrácejí, neboť jsou vůči ostatním zvířatům agresivní.

Jsme jednoduše toho názoru, že je potřeba mluvit o historii APBT a je potřeba lidem osvětlit povahové vlastnosti tohoto plemene – poté se dočkáme zodpovědných majitelů těchto psů, neboť se nestane že při venčení potkám APBT, který běhá “navolno”. Pokud se lidé seznámí s historií tohoto plemene a pochopí, že staletí cílené selekce nepřibijí rokem socializace, nám zodpovědným chovatelům a majitelům spadne obrovský kámen ze srdce.

Respektujte prosím Vaše psy a respektujte historii tohoto plemene. Jedině tak můžeme něco změnit. A pro naše oponenty: budeme psát o historii tohoto plemene, budeme překládat příběhy významných psů z historie a ano, tyto příběhy budou krvavé a z dnešního pohledu velmi kruté. Ale taková historie tohoto plemene byla, nechceme nic přikrášlovat, nebo zatajovat.