+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Mezi další země, kde platí represivní zákony omezující chov a držení “nebezpečných plemen” je i Velká Británie. V roce 1991 byl přijat zákon (Dangerous dogs act), který upravuje chov nebezpečných psů.

V tomto zákoně se v článku 1 uvádí, kterých plemen se zákon týká:

  • Americký Pit Bull Teriér (APBT)
  • Tosa inu
  • všichni ostatní psi, kteří jsou chováni k boji

Dále v článku dva, tohoto zákona se uvádí, že nikdo na území Velké Británie nesmí tyto plemena chovat, prodávat je, či je darovat ani s nimi jakkoliv disponovat. Jedním z hlavních cílů tohoto zákona bylo vymýtit z území Velké Británie všechny jedince plemene APBT, kteří zde měli pověst krvelačné bestie.

V počátcích platnosti zákona se museli tehdejší majitelé pitbulů registrovat na policii, nechat psy tetovat, vykastrovat a označit mikročipem. Pohyb těchto psů na veřejném prostranství byl omezen jen na vodítku s náhubkem. Prosazování tohoto zákona bylo velmi tvrdé a jakékoliv porušení se trestalo zatčením majitele a ve většině případech utracením psa.

Došlo k takovým situacím, nad kterým se pozastaví každý aspoň trošku inteligentní člověk. Mezi nejznámější a nejkontroverznější případy lze zařadit případ, kdy kamarád majitele psa (plemene APBT) venčil tohoto psa v parku. Tento pes začal náhle zvracet. Asi každý by okamžitě sundal takovému psovi náhubek, aby se pes neudusil vlastními zvratky. Takto se zachoval i tento člověk, což se ale stalo psovi osudným. Když sundal psovi náhubek, byl při tomto přistižen, zatčen a pes byl utracen.

Jak už to u takovýchto zákonů bývá, ani tento zákon neměl velký vliv na zamezení útoků psů na člověka a nikterak se ve výsledné statistice, zabývající se touto problematikou na území Velké Británie, neprojevil. Paradoxně se od přijetí tohoto zákona počet napadení psů na území Velké Británie neustále zvyšuje.