+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

V sérii těchto článků Vám budeme postupně představovat země, kde došlo k omezení chovu APBT. Jelikož je seznam těchto zemí celkem veliký, budeme si jednotlivé případy, případně důvody omezení představovat postupně. V prvním díle Vám představíme zemi, která sousedí s naší republikou.

Německo

Do Německa je striktně zakázán dovoz, tedy i vstup na jejich státní území, plemene APBT a jeho kříženců. Zakázán vstup na území Německa mají i další “problémová plemena”, jmenovitě: „American Staffordshire Terrier (AST), Staffordshire Bullterrier (SBT), English Bullterrier (AB)“.

Dále jsou vyjmenovány další plemena, u kterých hrozí z pohledu zákonodárců reálné nebezpečí útoku na člověka s fatálními následky, kdy jsou tyto seznamy uveřejňovány (s různými oběnami) jednotlivými spolkovými zeměmi Německa. V těchto seznamech naleznete převážně tyto další plemena: Alano, American, Bulldog, Bullmastiff, Cane Corso, Dogo Argentino, Dogue de Bordeaux, Fila Brasileiro, Mastiff, Mastin Espanol, Mastino Napoletano, Pitbull Bandog, Perro de Presa Canario, Perro de Presa, Mallorcin, Tosa Inu.

Jak je to tedy v případě, že chcete Německem projet se psem plemene, který je jmenován ve výše uvedených seznamech?

Německé zákony vyjmenovávají vyjímky pro plemena výše uvedená a to v následujících případech:

  • se psem se nezdržíte na území Německa déle jak 4 týdny
  • pokud je pes z německého chovu – a pouze se vracejí na území Německa
  • pokud se jedná o služební či asistenční psy

Jako zajímavost (resp. spíše ukázku diskriminace) bych rád uvedl zákon z roku 1998, kdy došlo k omezení chovu psů v německém Bonnu a od roku 1999 zde majitelé psů uvedených v seznamu museli platit daň 1.200 marek za prvního a 1.500 marek za každého dalšího psa. Tato částka šestkrát převyšovala částku, kterou odváděli na daních majitelů psů, nepostihnutých tímto zákonem.

Pro někoho je možná tento systém správný a může odradit některé lidi si pořídit takového psa jako módní doplněk, ale osobně si myslím, že problematičtí majitelé, si takového psa pořídí tak jako tak. A to nemluvím o faktu, že poctivým chovatelům tyto restrikce velmi zkomplikují život – neboť tito své psy řádně registrují, narozdíl od množitelů a podobných individuí.