+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Ve Francii byl francouzským Národním shromážděním v roce 1998 přijat zákon o nebezpečných zvířatech. Cílem tohoto zákona bylo zamezit dovoz a množení psů plemene APBT.  O prosazení tohoto zákona se zasloužil především poslanec  Georges Sarre, který plemeno APBT charakterizoval takto:


„To zvíře má neuvěřitelnou sílu v čelistech. Je pro něj charakteristická agresivita, jakou u jiných psů nenajdete.“


Tento zákon mimo jiné nařizoval kastraci žijících psů plemene APBT a to jako prevenci proti dalšímu množení těchto psů. Situace v současné době je taková, že ve Francii již plemeno APBT téměř vymizelo.

Jak je to tedy s pobytem APBT ve Francii např. na dovolené?

Výše uvedený zákon rozděluje psy na dvě skupiny:

1) První skupina se vztahuje k bojovým psům nebo hlídacím psům, kteří nemají PP (pod FCI) – nejsou registrováni a zanešeni v plemenné knize, nemají tedy průkaz původu jako uznané čisté psí plemeno anebo jsou kříženci a vypadají jako některé z těchto plemen:

  • Stafordšírský teriér
  • Americký stafordšírský teriér (APBT)
  • Dogy a Tosa

Je zakázáno, aby tito psi pobývali ve Francii nebo jen Francií projížděli!

2) Druhá skupina se vztahuje k psům, kteří mají PP (pod FCI) – jsou čisté psí plemeno, které je registrováno a zanešeno v plemenné knize, mají tedy průkaz původu jako:

  • Stafordšírský teriér
  • Americký stafordšírský teriér
  • Rotweiler
  • Tosa

Tito psi s PP mohou pobývat ve Francii nebo projíždět Francií. Nicméně je důležité dodržovat určitá pravidla jako např.držet psa na vodítku a s náhubkem, zejména v místech, která jsou přístupná veřejnosti. Každý majitel psa musí mít pojištění pro své zvíře. Místa, která jsou přístupná veřejnosti, jsou definována jako místa, kde se pes může setkat s lidmi.

Asi nemá cenu dodávat, že cestou kterou si zvolila Francie je velmi nešťastná a je vidět, kam vede lidská hloupost, démonizování a v neposlední řadě i neinformovanost společnosti….