+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

 V minulém článku, který jsem věnoval Cesaru Millanovi, jsem se zmínil o Norrod krvi jako o psech, kteří díky nevhodné selekci zaměřené proti přirozenosti APBT, jsou v dnešní době „neperspektivní“. Všiml jsem si několika reakcí na tento článek, kde dotčené osoby obhajují tuto krev a ohánějí se svými psy, kterým v žilách koluje právě tato krev. Dovolte mi se podělit o můj názor na tuto krevní linii.

Norrod krev byla importována do Československa v 90. letech minulého století. Nepochybuji, že mezi těmito jedinci byli opravdu velmi schopní a typičtí představitelé plemene APBT. Prokletím těchto jedinců a jejich odchovů ale bylo to, že se dostali do rukou hobby chovatelů, kteří začali chovat na těchto psech nehledíce na povahové vlastnosti. Tento trend nabral lavinový efekt a výsledek byl pro tuto krev devastující. Všechny požadované vlastnosti, pro které se toto plemeno chová, vymizely. Co hůře, u těchto psů se objevila vlastnost, která je u APBT velmi vzácná – dominance vůči lidem. Když to tedy vezmete kolem a kolem, psi Norrod krve v tomto podání jsou původnímu APBT, a hlavně jeho povaze, velmi vzdálení. Nebál bych se přirovnat tyto psy bezpapírovým psům ze známých inzertních serverů.

Někdo ale může namítnout, že zrovna on vlastní psa linie Norrod, u kterého se u předků brala zřetel na výběr chovných párů (jejich povahové vlastnosti, zdraví atd.). Ačkoliv tomuto tvrzení sám moc nevěřím (vzhledem k tomu, že v 90. letech probíhal velký „boom“ plemene APBT a do pozice chovatele se pasovala téměř každá babička z vedlejší vesnice), podívejme se na Norrod krev objektivně. Mezi chovateli se léta traduje rčení: „Kvalita si cestu vždy najde.“ A toto je hlavní kámen úrazu krve Norrod. Ukažte mi jediného aktivního chovatele (a nemyslím tím teď pana Norroda z USA), který má svůj chov založený právě na Norrod krvi. Když se do Evropy začali dovážet psi jiných krevních linií (Rascal, Eli, Dibo,…) tak se stalo něco, co se občas stává: v této konkurenci začala Norrod krev pokulhávat, až od ní téměř všichni chovatelé upustili – ostatní psi jiných krevních linií byli mnohem kvalitnější. V dnešní době, kdy současným psům v žilách koluje krev takových velikánů, jakými byli např. Ayed’s (Neznam’s) Jazz,  Radonjic’s Jumbo, Komany’s Giroux, Yenkee’s Yenkee, Neznam’s Mengele, Well’s ScallyWag (plus spousta dalších…), nemá se pes Norrod krve jakkoliv prosadit. Ale to se bavíme o případu, kdy předci tohoto psa byli selektováni a do chovu byli vybíráni pouze psi vyhovující standardu plemene APBT. O žádné konkurenci pro současné psy nelze mluvit u psů (Norrod krve), u kterých probíhalo X generací náhodných krytí, kdy se nehledělo při výběru chovných párů na povahové vlastnosti.

Proč je tedy v současné době Norrod krev tak oblíbená mezi lidmi? „Norrodi“ jsou vzhledem k časnému nástupu na scénu v naší zemi velmi rozšířeni – ale v současné době pouze u hobby chovatelů. Troufám si říci, že znám většinu chovatelů v ČR i SR a pokud byste u nich hledali psa Norrod krve, dalo by Vám to spoustu práce. Samozřejmě se najdou výjimky, které potvrzují pravidlo a pár „zaběhlých” chov. stanic chová psy Norrod krve. Jejich odchovy (psi Norrod krve) ale neuvidíte u žádného aktivního chovatele, ale pouze u hobby majitelů – samozřejmě můžete věřit tomu, že chovají tak kvalitní zvířata, že je nechtějí prodávat konkurenci, ale věřím tomu, že mnozí by se nad tímto vysvětlením pouze usmáli.

Vždy byli dobří psi, špatní psi, kvalitní krevní linie, horší krevní linie. V dnešní době se bohužel Norrod krev řadí do skupiny “ne úplně kvalitních krevních linií” (a to jsem hodně milý, mám přivřeny obě oči a zarazil jsem si velkou jehlu pod nehet palce levé ruky). Ale tak to ve světě chodí, protože jak se říká: “Kvalita si cestu vždy najde” a to většinou na úkor ne tak kvalitní krevní linie. Neberte prosím tento článek jako osobní útok na kohokoliv, je to můj názor na Norrod krev, která má svoji slávu již dávno za sebou. A zkušenosti a směr jakým se vydala většina aktivních chovatelů APBT ve světě mi dávají za pravdu.