+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Do redakční pošty nám poslal jeden zahraniční chovatel APBT naskenované články věnované historii APBT, ale jsou ve stavu, kdy nelze určit autora či publikace, ve kterých byly tyto články uveřejněny. Jelikož se ale jedná o velmi zajímavé informace, které popisují historii APBT, rozhodli jsme se je přeložit do českého jazyka. Ačkoliv se nikdo z redakce tohoto časopisu neztotožňuje s používáním APBT k nelegálním účelům, je třeba si uvědomit, že psí zápasy patří neodmyslitelně k historii našeho plemene a jedině respektování a poznání historie APBT Vám umožní porozumět tomuto výjimečnému plemeni.

Ozývají se hlasy, že naší činností idealizujeme historii APBT a záměrně neuvádíme krutost psích zápasů. Články věnované historii v našem časopise jsou strohé překlady, které zachycují život, úspěchy a neúspěchy významných psů, tak jak je viděli chovatelé v té době. 


„Fuego“ pochádza z vrhu troch šteniat. Už ako mladá sa ukazovala ako skutočne aktívna a bláznivá s ohľadom na jej súrodencov. Aj keď „Fuego“ začala svoju kariéru veľmi mladá, vždy dokončila súpera rýchlo a nehala ju vo veľmi zlom stave.

Prvý zápas
Decembrer 20., 2008. „Bola de Fuego“ vs „D.Crijals Matrix“
„Bola de Fuego“ silný zákus nedával možnosť brániť sa „Matrix“, ktorá po dvoch minútach mala zastrčený chvost ako oriešok, ktorý sa len snažil utiecť z hrozivého zákusu. Keď „Bola de Fuego“ drží zákus, dav bol ohromený z jej sily a ničivého účinku jej zákusu. Boj pokračoval stále rovnako a po desiatich minútach bola“ Matrix“ extrémne zranená v dôsledku veľkých škôd spôsobených“Bola de Fuego“. „Bola de Fuego“ ukončila súboj zákusom na brucho „Matrix“, ktorá odišla so smrteľnou ranou. Majitelia „Matrix“ ju vyzdvihli po 15minútach, pretože absolvovala neuveriteľný dead game scratch. Takto „Bola de Fuego“ získala prvé víťazstvo a dosiahla aj titul B.I.S. Tú noc D.Crijals vyzval „Bola de Fuego“ 1W 1BIS na druhý zápas.

Druhý zápas
06.6.2009. „Bola de Fuego“ 1W BIS, vs D. Crijals & Southbeach „BALA“. „Bala“ sa narodila z krytia Balin a Dinamita, obaja zo Southern KNL (Ecuador). „Bala“ bola vybraná, aby porazila „Bola de Fuego“. Majitelia „Bala“ sa uistili, že tentoraz „Bola de Fuego“ nepôjde ako víťaz domov. Ako vždy, „Bola de Fuego“ robila to, čo ona vie najlepšie, zaistením oponenta naozaj dobrým zákusom na hrudi, ale „Bala“ sa zručným spôsobom dokázala vymaniť z útoku tým, že hryzie „Bola de Fuego“ tvár . V odozve ju „Bola de Fuego“ hrýzla na hrudi s intenzitou, ktorá ju charakterizuje. Začali dva spôsoby boja, ale Fuego vždy držala prevahu. Vďaka svojmu tvrdému zákusu, po 15 minútach boja, „Bola de Fuego“ prinútila „Bala“ vzdať sa, ktorá sa neúspešne snažila brániť útoku. „Bola de Fuego“ útočila na krk tak, že „Bala“ majitelia boli nútení zastaviť boj, aby zachránili svojho psa. Po 25 minútach boja, Crijals vyzdvihol „Bala“, ako požaduje Southern KNL, pretože „Bala“ už nemala miesto v jame. „Bala“ dokončila dead game courtesy skreč. Tú noc, jej „Bola de Fuego“ ukázala prevahu. Získala 2W a druhý BIS. „Bola de Fuego“ sa dostalo nielen komplimentov od verejnosti, ale aj od kritikov, keď preukázala svoju prevahu proti svojim súperom. Aj napriek tomu, že pripomienky na „Bola de Fuego“ neboli pravda, stále hádžu špinu na jej povesť.
Rocas a Orbab KNL, ktorým patrí CH „Lupdav Jr“ 4W, vyhral v rovnakú noc ako „Bola de Fuego“, vyzvali Revolution knl s „Bola de Fuego“. Uistili sa, že majú váhu a psa, ktorý zabije „Bola de Fuego“. To je výzva pre jej šampionát.

Tretí zápas
Sada na 31 októbra 2009. Veľký deň pre „Bola de Fuego“. Jej protivník bol ELI / Boudreaux a Little Gator krv. Ten deň tam bol problém s váhou, pretože súper mal navyše 500g a „Bola de Fuego“ bola 200g pod váhu v dôsledku cestovania na miesto zápasu. Z dôvodu znevýhodnenia 700g proti „Bola de Fuego“, Rocas a Orbab Knls boli povinní zaplatiť zálohu, ale my (Revolution KNL)sme sa rozhodli pokračovať v zápase bez ohľadu na to. Obaja psy vstúpil do jamy. Ako vždy, „Bola de Fuego“ šla priamo do hrude „Bootlegger“, ktorá tým, že kúše silno do tváre, bola schopná sa vymaniť zručným spôsobom. To je ako trest pre „Bola de Fuego“. „Bola de Fuego“ šla proti väčšiemu súperovi , s výbornými schopnosťami a tvrdými zákusmi. V tomto okamihu, sme si uvedomili, že „Bola de Fuego“ nebola všetko len o tvrdom zákuse a prudkosti, ale mala aj ďalšie zručnosti, ktoré preukazujú vysokú schopnosť využitia kontroly nad súperovými zákusmi, ktoré držal na hlave a hrudníku potláčajúc „Bola de Fuego“. Bez ohľadu na trest aplikovaný na „Bola de Fuego“, jej srdce a odvaha boli schopné donútiť “ Bootlegger “ za 45 minút odmietnuť bojovať. Táto zmena rýchlosti umožňuje „Bola de Fuego“ dokázať, že je tá, ktorá rozdáva rany. Vďaka Rocas a Orbab sa rozhodli vzdať v 53. minúte. Rocas a Orbab rozhodli, že na courtesy scratch nepôjdu. Tú noc, „Bola de Fuego“ ukázala všetkým, že je skutočným majstrom. Tiež dokázala, že je kompletný „balík“, umlčala nepravdivé pripomienky o jej predchádzajúcich bojoch. Vyvrátila všetky negatívne očakávania. „Bola de Fuego“ vyhrala šampionát a stala sa CH Super „Bola de Fuego“ 3W (2BIS) (1GIS)….

Po jej treťom zápase, bola „Bola de Fuego“ v zlom stave a skoro zomrela na zranenia. Dnes je už úplne zdravá a pripravená nastúpiť na jej štvrtý zápas.
(CH „Bola de Fuego vyhrala aj štvrtý zápas proti Team Georgia CH „Black Suzi“ za 2hodiny a 15 minút, taktiež získala aj druhý titul GIS)