+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

V roce 1998 jsem na pár dnů navštívil Jamese Crenshawa. Jedno z prohlášení, které během těch hodin kdy jsme spolu probírali psy, udělal, bylo: „Ede, budoucnost pitbullů bude taková, že slepí budou vést slepé.“ A pak pokračoval, aby to vysvětlil. Internet dá možnost lidem, kteří nejsou nikterak kvalifikovaní poskytovat rady, aby krmili a zvětšovali svoje ego tím, že se budou chovat jako experti v nejrůznějších odvětvích kolem pitbullů – péče o ně, trénování, chov, zkrátka ve všem, co zahrnuje bulldogy. Rovněž mi řekl, abych vždy dělal vše pro to, abych pomohl nováčkům a řekl mi, že si myslí, že sepsání kompletní knihy o game psech je krok správným směrem. … Dnes ráno mi osud přihrál do cesty někoho, kdo si hrál na opravdového experta a přitom šířil jedny z nejhloupějších názorů, které jsem kdy slyšel. Jeho prohlášení se týkala genetiky ovlivňující velikost vrhů spolu s tím, že stupeň hárání ovlivňuje počet narozených štěňat. Třešničkou na dortu bylo, když prohlásil, že maximum z provedeného krytí vždy získal tím, že fenu nechal nakrýt třináctý den hárání, což je poslední den, kdy fena hárá. Páni, odkud získal tyhle kraviny? Od roku 1989 do roku 1998 skupovala moje bývalá žena Chris snad všechny knihy, které byly napsány o psí reprodukci, genetice, atd. Každý rok koupila nejnovější dostupné knihy, které právě vyšly, a vypíchla, jaké množství nejrůznějších faktů se od posledního vydání změnilo. Věci, které byly v předchozích vydáních uváděny jako neprůstřelné pravdy, najednou byly označovány jako bláboly a přežitky. A to díky závěrům z nových a nových výzkumů. Často jsem neúmyslně urazil lidi tím, že jsem jim dal radu, se kterou nesouhlasili a řekli mi, že v žádném případě nemám pravdu, protože jim pan XY tvrdí opak a oni mu věří, protože jim taky řekl, že to takhle dělá už posledních dvacet let. Na to je jediná odpověď – každý, kdo dělá věci stejně po celých dvacet let je buď hlupák anebo má příliš velké ego na to, aby přiznal, že se pletl a že by měl své metody vylepšit (výjimkou jsou pochopitelně umělci, řemeslníci, apod.).

Do roku 1998, kdy se naše cesty rozdělily, dělala Chris vaginální stěry u všech našich hárajících fen od prvního dne, kdy jsme si všimli zabarvení. Nečekali jsme, až se objeví krev, protože pokud se nejedná o fenu, která žije v domácnosti a která se není zvyklá čistit, je pravděpodobné, že začátek hárání snadno přehlédnete. Klidně první tři dny i více. Díky stěrům jsme ale mohli poměrně dobře určit ono dvou až tří denní okno, kdy jsou vajíčka připravena k oplodnění. Přesně jak říkaly všechny knihy o reprodukci, nejen že měla každá fena úplně jiný cyklus než ostatní, ale často se stávalo, že jedna a ta samá fena se v každém cyklu hárání lišila. Miss Prance nebyla nikdy připravena ke krytí dříve než patnáctý či šestnáctý den hárání a to samé Mean Jolene. Po tom, co jsme u ní promeškali dvě hárání, jsme konečně získali štěňata ze spojení s Wildside and Radice´s Bandit tak, že jsme ji kryli každých sedmdesát dva hodin počínaje dvanáctým dnem jejího hárání (vše nasvědčovalo tomu, že je ten správný čas) a kryli jsme ji až do dvacátého druhého dne po tom, co začala krvácet. Štěňata vrhla přesně šedesát tři dní po nakrytí ve dvacátém druhém dni. Hádám, že jí nikdo neřekl, že měla zabřeznout už ve třináctém dni hárání, protože v té době jsou přece vajíčka připravená. Vedli jsme si detailní záznamy o všech našich vrzích a data se shodovala prakticky se vším v nejlepších knihách o reprodukci. Nebyl žádný rozdíl v početnosti vrhů u fen nakrytých při prvním, druhém, třetím či dalším hárání. Žádný rozdíl ve velikosti vrhu pocházejícího od příbuzných psů (inbred krytí) – nezaměňujte ale s malými vrhy, kde je inbred veden do extrému a objevuje se inbreedingová deprese nízkou plodností.

Vždy jsme měli otevřenou mysl a byli jsme ochotni naslouchat každému. A pak jsme vytřiďovali a rozřazovali užitečné informace od žvástů. Naslouchejte lidem, kteří jsou kvalifikovaní dávat rady. Příklad lidí, od kterých jsme se učili: Tom Garner – péče o yard, zdraví psů, kontrola parazitů, krytí a pravidla chovu a samozřejmě mnoho dalšího. Mountain Man – co sledovat při rollování a testování. Dr. Kimsey Woods – genetika. McNasty – správný trénink a zlepšování kondice. V and B (připravovali a handlovali CH Chinamana) – trénink a výživa. Každý den jsme naslouchali s otevřenou myslí každému, koho jsme osobně znali, včetně dvou našich známých z Pittsburgu. Mějte se na pozoru před lidmi, kteří neustále mluví o sobě, své životní cestě a úspěších se psy. Velmi, velmi vzácně jsou tato do sebe zahleděná individua více než nejistí kybernetičtí dogmeni, kteří si pouze snaží zvýšit ego na nováčcích. Kdyby byli opravdu tím, za koho se vydávají, tak by nebylo nutné, aby o sobě všude vykřikovali. Všichni by je totiž už znali. Bůh vám všem žehnej a dobře se starejte o své bulldogy!

Ed Faron