+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

V poslední době se opět rozšířila debata (hlavně mezi laickou veřejností) o vhodnosti úvazu. Opět se strhla vlna nevole proti tomuto způsobu držení, vyrojilo se spousta odborníků na analyzování výrazu “tváře” psa uvázaného na řetězu. Jelikož je toto téma, které velmi úzce souvisí s chovem APBT, dovolil jsem si napsat tento článek. Vím, že jsme se tomuto tématu věnovali již v jednom starším čísle našeho časopisu (č. 2/2012), ale jak praví staré přísloví: “Opakování je matka moudrosti”.

Než vůbec začnu vyjmenovávat výhody držení psa na úvaze, je potřeba si ujasnit jednu podstatnou věc. Pro plemeno APBT je držení na úvaze bráno jako jeden z nejlepších způsobů jak chovat více psů tohoto plemene naráz. Vezmeme-li v potaz, že typický představitel plemene APBT má poněkud komplikovaný vztah k jiným psům (potažmo ke zvířatům) nad všechny níže uvedené výhody vyčnívá jedna – bezpečnost. Psi na úvaze mají minimální šanci k tomu, aby došlo k fyzickému kontaktu mezi nimi – čímž se zamezí ve vzájemném napadání, zraněním nebo případně něčemu horšímu.

Samozřejmě, že nelze psy držet celý život jen na úvaze a je potřeba psa zaměstnat i jinak (procházky, plavání – prostě tzv. mimořetězové aktivity). Pokud dodržíte několik základních pravidel, odměnou Vám budou psychicky vyrovnaní a fyzicky zdraví jedinci. Mezi základní podmínky správného držení psa na úvaze lze zařadit těchto pár bodů:

  • kvalitní bouda – zateplená, předsíňka , suchá podestýlkla
  • kvalitní úvaz – úvaz by měl být zakončen obrtlíkem (aby se řetěz nekroutil a tím se nezkracovala jeho délka), kvalitní karabiny a kvalitní ukotvení úvazu v zemi
  • délka úvazu – pokud má někdo psy na úvaze dlouhém jeden metr nemůžeme mluvit o kvalitním způsobu žití. Zákon mluví o úvaze dlouhém 3,5 násobku délky psa

Tyto body nebudu nikterak podrobněji rozebírat, jsou popsány celkem podrobně, v již vzpomínaném, článku v časopise APBT na straně 15 (odkaz). Ačkoliv Vám možná přijde vyjmenovávání těchto základních bodů zbytečné, není tomu tak. Navštívil jsem mnoho chovatelských stanic a občas žasnu nad tím, v jakých podmínkách “žijí” (ano, uvozovky jsou zde na místě) psi a byl jsem mnohdy v rozpacích. Tento článek bych rád věnoval ale tomu základnímu – výhodám držení psů na úvaze.

Čerstvý vzduch

Pes na úvaze je na čerstvém vzduchu. Zdá se Vám tento důvod minoritní? Není tomu tak, však se občas podívejte do chovatelské stanice, která má psy např. v kotcích. Vzduch v těchto prostorech není přirozeně odvětráván – kotce mají vždy (resp. ve většině případů) neprodyšné 3 stěny. Z tohoto důvodu se nevyhnete zápachu, který se hromadí z důvodu špatné “ventilace”.

Slunce

Psi na úvaze jsou vystaveni přímému slunečnímu záření, což má pozitivní vliv na tvorbu vitamínu D. Vitamín D je nenahraditelný při regulaci metabolismu vápníku a fosforu. Konkrétně zvyšuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě, optimalizuje vázání (uvolňování) vápníku v kostech a snižuje ztrátu vápníku a fosforu močí.

Vyměšování

Pes na úvaze se může kdykoliv přirozeně “vykakat a vyčůrat”. Není odkázán na majitele, který (jak už to u většiny lidí bývá) tráví v zaměstnání minimálně 8 hodin. Samozřejmě, že se najdou mezi psy jedinci, kteří byť jsou zavření doma, se nikterak nerozptylují nepřítomností svého majitele a svoji potřebu vykonají. Ano, tito psi mají jistě spokojený život, o kvalitě a spokojenosti života majitele bych polemizoval.

Psychická vyrovnanost

Toto je něco, co nikdy svému psovi nedopřejete, pokud ho nebudete držet na úvaze. Během dne je pes stimulován vnějšími podněty. Ať už to jsou procházející lidé, ptáci (ne procházející, ale prolítávající … sakra, asi se snažím být už moc konkrétní), kočky, jiní psi. Velmi zjednodušeně se pes na úvaze nenudí, což se pozitivně promítne do celkové psychické pohody psa. Samozřejmě můžete namítnout, že stejně se nenudí ani Váš pes zavřený za Vaší nepřítomnosti doma, protože např. máte doma kočku, se kterou pes hraje velmi často “na babu”. Pokud by to tak bylo, tak mám takový pocit, že by jste doma ve váze na kytky (a možná i mimo ní) našli nejen na jaře natrhané kočičky… a popravdě bych také polemizovat o psychické pohodě a kvalitním životě samotné kočky.

Jistě by se našlo pár dalších výhod držení psů na úvaze, ale výše napsané jsou majoritní výhody, kterým já osobně přikládám váhu. Oponentům vždy vzkazuji jednu věc: řekněte mi jednu jedinou nevýhodu držení psů na úvaze. Nezajímají mě ale subjektivní dojmy typu: “Mě se to nelíbí. Chudák pes, podívej jak smutně kouká…”. Rád bych slyšel jednu jedinou praktickou nevýhodu, která se projeví na zdraví, či psychice psa.

Popravdě mě nenapadá jediná…