+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Do redakční pošty nám poslal jeden zahraniční chovatel APBT naskenované články věnované historii APBT, ale jsou ve stavu, kdy nelze určit autora či publikace, ve kterých byly tyto články uveřejněny. Jelikož se ale jedná o velmi zajímavé informace, které popisují historii APBT, rozhodli jsme se je přeložit do českého jazyka. Ačkoliv se nikdo z redakce tohoto časopisu neztotožňuje s používáním APBT k nelegálním účelům, je třeba si uvědomit, že psí zápasy patří neodmyslitelně k historii našeho plemene a jedině respektování a poznání historie APBT Vám umožní porozumět tomuto výjimečnému plemeni.

Ozývají se hlasy, že naší činností idealizujeme historii APBT a záměrně neuvádíme krutost psích zápasů. Články věnované historii v našem časopise jsou strohé překlady, které zachycují život, úspěchy a neúspěchy významných psů, tak jak je viděli chovatelé v té době. 


Tenhle příběh bude o feně, která je na špičce balkánského seznamu psů s titulem ROM. Je to nejlepší chovná fena, která kdy byla v Chorvatsku a která vždy a v každém vrhu dala spoustu dobrých match psů (pes do zápasu), bez ohledu na to, kým byla nakryta.

Na začátku všeho stál Hrvoje (z Chorvatska), který v pozdních 80. letech importoval z USA několik velmi dobře krevně vedených psů. Byl přítelem Floyda Boudreauxe a dovezl pár čistých Bullyson psů. Psa jménem Dennedy’s Paddy (aka Bons) a fenu jménem Flore’s Missy.

Kromě nich Hrvoje dovezl také od D. Paynea dceru S.T.P.‘s GrCH Bucka ROM jménem Pulli a trojitý inbred, syna Going Light Barneyho, který se jmenoval Leo. Po nějakém čase se Hrvoje rozhodl, že nepotřebuje obě feny – Pulli a Missy. Osobně měl radši a upřednostňoval Bullyson psy, protože vypadali a chovali se tvrdě. Missy byla o dost větší než Pulli. Hrvoje je proti sobě rolloval 45 minut a obě feny byly dobré. Obě scratchovaly a Hrvoje se rozhodl nechat si Missy.

Nevím proč, ten roll jsem viděl a mnohem více než Missy se mi líbila Pulli. Byla menší, a přesto byly celý čas vyrovnané. Byla velmi prudká, stále v útoku a většinu času přilepená na hrudníku. Neměla ale téměř žádný stisk, což byl s jejím stylem problém. A to je také důvod, proč si myslím, že Pulli nebyla dobrý match pes. Ale měla všechno ostatní; sice postrádala tvrdou tlamu, ale měla skvělé dýchání, byla velmi game, její scratche byly super rychlé, měla skvělou tělesnou konstituci a rychlé tempo.

Marsonija Kennels z jižního Chorvatska zaslechl, že je Pulli na prodej a od Hrvoje ji koupil. Byla to nejlepší investice jeho života a od Hrvoje bylo velmi špatné rozhodnutí nechat si Missy a prodat Pulli. Později Missy několikrát nakryl, ale nikdy nedala nic, co by stálo za zmínku.

Také Dennedy’s Paddy nikdy Hrvojovi nedal dobrého psa. Byl to trojnásobný potomek Walling’s Bullysona. Někteří lidé říkali, že je to cur, někteří zas, že je to studený pes. Většina z nich však nic nevěděla.

Mám video dvacetiminutového rollu Paddyho vs Going Light Leovi a Paddy scratchoval. Nebyl dobrý zápasník a neměl žádný talent. Byl to opravdu velký pes s 25 kily, definitivně ne match pes, ale nebyl ani cur, ani studený. Byl výsledkem těžkého inbredu a výborně se hodil k outcrossingu. Hrvoje s ním nakryl Missy a pak jej použil znovu k nakrytí jejich dcer. Samozřejmě dostal spoustu studených psů a curů a žádný z nich neměl přirozený talent.

Ale zpět k Marsonijovi a jeho Pulli. Krátce po koupi se rozhodl zavolat D. Payneovi do Ameriky a informovat ho, že je novým majitelem Pulli, která pocházela z jeho chovu. Také se chtěl Paynea zeptat, zda by mu nedoporučil, jakým psem by ji bylo nejlepší nakrýt. Pulli z většiny pocházela z Patrickovi krevní linie, Bolio x Tombstone a Payne se zeptal, zda tady máme nějaké Patrick nebo Bullyson psy. Marsonija řekl, že tu máme Paddyho, ale že jako match pes za moc nestojí. Payne mu doporučil, ať Paddym nakryje bez ohledu na to, jak dobrý či špatný je v pitu. Upozornil na to, že je to silný inbred a že s Pulli by mohli dát dobrá štěňata. Marsonija udělal, co mu Payne poradil. Nakryl Pulli Paddym dokonce dvakrát a tak vznikly dva vrhy.

První vrh nebyl tak známý, protože se většina štěňat prodala a skončila jako domácí mazlíčci. Nejznámější byli asi Tina a Uno. Uno byl zabit Arthurem během gametestu a prokázal deadgame. Nenad’s Tina vyhrála dva zápasy a jeden proti Galesich’s CH Megy prohrála. Tina byla dobrá chovná fena. Přivedla na svět například psy jménem David’s CH Orca 3xW, Jasmin’s CH Yankee 3xW, Mercedes Beth 1xW 1xL (držící titul GIS – za 2 hodiny a 2 minuty), Prist’s Pancho 2xW 1xL (2hodiny a 10 minut) a tak dále.

Druhý vrh Paddyho a Pulli byl lepší, protože většina štěňat skončila u dogmenů. V tomto vrhu byly třeba CH Penny, CH Jenny a CH Azra ROM. Narodily se 2. srpna 1991 v době, kdy v Chorvatsku zrovna vypukla válka. Penny byla prodána Zezevica Kennels, který s ní vyhrál tři zápasy na váze 19,5kg. Ztratil ji při čtvrtém zápase proti Gorstak Dugi’s Dixie 1xW. Zápas byl domluven na 19kg, trval 2 hodiny a 45 minut a Penny krátce poté zemřela. Dixie se později stala grand championkou.

Jenny zůstala u Marsonija, který s ní vyhrál tři zápasy. Prokázala se jako deep game fena. Jeden ze zápasů vyhrála se dvěma zlomenýma packama. CH Jenny je matkou Marsonija Kennels CH Maza 3xW.

Poslední fena z vrhu byla Azra. Marsonija ji testoval ve velmi mladém věku 13 měsíců a to po 45 minut. Azra zkouškou úspěšně prošla. Byla to velmi chytrá a rychlá fena, která byla stavěná spíš jako pes. Pouhý měsíc po svém gametestu začala Azra hárat a Marsonija ji nakryl svým psem Agou, dvojnásobným vítězem, čistým Bert Sorrell psem.

Když bylo Azře 16 měsíců, porodila velmi početný vrh. Štěňata však byla nemocná a Marsonija měl obavy, aby se nemoc nerozšířila mezi jeho ostatní psy. Takže vzal nemocná štěňata a odnesl je do lesa, protože si myslel, že umírají. Některá už skutečně byla mrtvá, ale ne všechna. Takže je prostě nechal v lese. Nějak se však stalo, že jeden starý muž z blízké vesnice našel jednu fenku z onoho vrhu, vzal si ji domů a zachránil ji. O rok později to Marsonija zjistil a od staříka ji koupil zpět. Pojmenoval ji Vanda a získal s ní titul championa, když vyhrála tři zápasy proti špičkové konkurenci. Zvítězila proti T&B Kennels Yuma, Atila Kennels (CH) Alka 1xW a pak cestovala až do Holandska, kde porazila dceru po GrCH Assasinovi a CH Biddy.

Toho času však měl Marsonija raději Sorrell krev a krátce poté, co Azra odchovala svůj první vrh, ji vyměnil za čistou Sorrell fenu. Novými majiteli Azry se stali Jedinko&Vugrek. Ti ji domluvili první zápas na 19 měsících. Svůj první zápas vyhrála a to proti o dost větší feně.

Její další majitel, pan Ruppe právě prohrál proti její sestře z vrhu (Penny) a tudíž si dobře uvědomoval jejich kvality. Azru koupil jako jednonásobnou vítězku. Po nějakém čase ji nakryl svým chovným psem Ruppe’s Busterem. Azra vrhla štěňata přímo u něj.

To bylo poprvé, co jsem o ní slyšel. Její sestra Penny byla toho času velmi populární a já si chtěl po ní pořídit štěně. V té době však žádná neměla. Po nějaké době jsem na jedné show potkal pana Ruppeho a on mi řekl, že vlastní její sestru a že má zrovna štěňata. Domluvil jsem se s ním, že se v týdnu stavím u něj doma a koupím pár štěňat. A tak jsem také udělal.

Všechna štěňata byla vážně pěkná, ale když jsem poprvé uviděl Azru, naprosto jsem se zamiloval a jiného psa nechtěl. Chtěl jsem jen ji. Ruppe ji ve skutečnosti nechtěl prodat, ale moje nabídka byla tak vysoká, že nemohl odmítnout. Jedinko tam toho dne byl také. Byla tam i jedna fenka jménem Linda, kterou Ruppe trénoval a připravoval na nadcházející zápas. Jedinko mi nabídl, že by chtěl vidět moji právě zakoupenou fenu jít proti jeho Lindě. Neměl jsem nejmenší zájem do toho jít, protože Azra právě odchovala vrh, byla zatučněná a její kůže byla ve špatném stavu. Linda byla na druhou stranu na správné váze, její černá srst zářila a svaly na ní jen hrály.

Ruppe zastával stejný názor jako já, ale Jedinko nás začal nazývat zbabělci a řekl, jak mohu za tu fenu zaplatit tolik a přitom nemít odvahu jít s ní do rollu proti jeho fence. Nebyla jiná možnost, než mu tedy vyhovět.

Prvních deset minut byly obě fenky vyrovnané, ale pak se vedení ujala Azra a Jedinko svoji čubu vyzvedl po pouhých dvaceti minutách. Byl jsem více než šťastný, když jsem viděl, že koupí Azry jsem neprohloupil. Ve velmi dobré náladě jsem ji odvezl do jejího nového domova.

Ještě abych zmínil Azry vrh, který se uskutečnil u Ruupeho. Většinu štěňat prodal do vesnice, kde žili jako mazlíčci. Pouze dvě štěňata se dostala do dobrých rukou. Atila Kennels koupil psa a fenu a později s nimi zápasil. Pes byl Atila Kennels CH Fredy 4xW (všechna vítězství proti top soupeřům) a fenka byla Atila Kennels Oliva, deadgame dvojnásobná vítězka (na 2 hodinách a 36 minutách – RIP). Oliva byla spodním psem po celé dvě hodiny a přesto se vzchopila a zvítězila.

Když jsem Azru koupil, byly jí zrovna tři roky. Otevřel jsem ji na zápas a výzva přišla od Macana a jeho Sary. Váha byla dohodnuta na 19,5kg. Sara zkoušela ramena a zadek, ale Azra ji vždy přechytračila a nedovolila jí napáchat větší škody. Poté co Azra Saru unavila, vrhla se přímo na hrdlo, aby dokončila svou práci. Macan byl donucen Saru vyzvednout na 52. minutě a Azra se stala dvojnásobnou vítězkou.

Ten rok jsem si pořídil ještě jednoho velmi drahého psa. Byl to Garner’s Frisco II. Byl to jednonásobný vítěz ze spojení Frisco ROM a Garner’s Black Velvet a koupil jsem jej od Black Jack – Novosel. Toho léta začala Azra hárat a já ji nakryl Friscem II. Porodila vrh osmi štěňat. Krátce poté jsem šel s Friscem II. do zápasu a vzdal se na čtyřicáté páté minutě proti Damir&Veronika’s Foxovi 1xW. Moji přátelé z Brother Kennels si mysleli, že jsem udělal nějaké chyby během keepu a proto, že se pes vzdal. Vzali si ho ode mě, nechali jej nějaký čas odpočnout a pak mu domluvili další akci. Tentokrát stál Frisco II. už na dvacáté minutě.

Ale na tom nezáleží. I přestože jsem věděl, že otec byl cur, odchoval jsem celý jeho vrh. Z tohoto vrhu pochází například Dutchman, velmi game pes – 2xW, Lil Frile 1xW (1 hodina a 40 minut), V-Max, který stál už ve svém prvním zápase proti Darko’s Had 2xW a pak tam byla jedna malinká a velmi game fenka, které jsem říkal Ugly Emma. Testoval jsem ji hodně tvrdě a byla to deep game fena. Později dala světu Roberto’s CH Savage Sama 4xW.

Následující zimu jsem domluvil zápas proti Jedinkově feně. Akce se měla uskutečnit na Pletman’s Show. Jedinko chtěl odplatu za ten roll na Ruppeho dvorku. Tu noc byla Azra ve skvělé kondici, ale Jedinko se ani neukázal a tak jsem dostal zálohu.

Druhý den, když jsem přijel ze Show, volal mi Dale, že má dvojnásobnou vítězku Merry a nabídl mi, že by s ní za menší sázku šel „off the chain“ (OTC – pes se na zápas nepřipravuje a netrénuje, jde doslova „z řetězu“) proti Azře. Souhlasil jsem a Azra porazila Merry za třicet pět minut a donutila Dalea, aby svou fenu vyzvedl, když ji téměř udusila. Za nějaký čas mi zavolal Vlado Stanivukovic a řekl, že má jednonásobnou vítězku Dolly, která je otevřená na zápas.

Domluvili jsme se, že zápas proběhne na Atila Convention (akce, během níž probíhá více zápasů za večer) v roce 1996. Azra šla přímo na věc a donutila majitele, aby Dolly vyzvedl už po dvaceti šesti minutách. Azra získala titul championky v pěti letech a já se rozhodl, že ji dám na odpočinek a budu ji využívat jako svoji hlavní chovnou fenu.
V létě roku 1996 jsem chtěl Azru nakrýt živoucí legendou CH Yankeem ROM. Kontaktoval jsem jeho majitele Bobana a dohodli se na nakrytí. Byl tu však jeden problém, Boban byl ze Srbska a já byl z Chorvatska a naše země byly v otevřené válce. Tudíž jsem nemohl vstoupit na území Srbska. Pokusil jsem se domluvit s Bobanem, že bychom se oba sešli v Maďarsku, ale ani to neklaplo, protože neměl pas. To je důvod, proč toto krytí nikdy nebylo uskutečněno. Místo toho jsem Azru nakryl psem z Brothers Kennels. Jednalo se o Garner’s Toma, který dokonce žil ve stejném městě jako já. Krytí se uskutečnilo na dvorku Brothers Kennels. Tom byl pes ze spojení Frisco ROM a Glaskow’s Valory. Byl jsem svědkem jeho testu a popravdě to nebyl příliš match pes. Ale jistojistě byl opravdu deep deep game a stál za to, aby po něm byli potomci. Z tohoto krytí jsem měl několik opravdu jedinečných zvířat. Nejznámější je určitě Casertano’s GrCH Troy 5xW – první oficiální grand champion Itálie.

Jen málo lidí ví, že jsem měl jeho bratra Ludiho, který byl jeden z nejlepších psů, co jsem kdy vlastnil nebo měl to štěstí vidět. Byl skvělý, ale zkazil jsem u něj, co šlo. Začal velmi brzy na dvou měsících věku. Byl to totálně bláznivý a neurotický pes a to byl důvod, proč jsem s ním začal pracovat tak brzo. Ve věku deseti měsíců už měl za sebou řadu rollů, ve který absolutně převyšoval všechny své oponenty.

Měl jsem domluvený zápas se svým Zinkem Jr. proti Hazard Kennels’ Bullymu, ale devět dní před zápasem Zink onemocněl a tak jsem se rozhodl jít do akce s Ludim, který byl v té době přesně jeden rok starý. Ludi byl lepší po celých prvních 40 minut, ale pak mu došel dech a já jej na padesáté páté minutě vyzvedl. Přesto jsem byl spokojený s tím, co mi ten mladý psík předvedl. Poté Ludi vyhrál dva krátké zápasy, ve kterých své oponenty zcela převálcoval. Jeden ukončil za 24 minut a druhý za 18. Pro svůj titul championa si měl dojet do Bosny, kde měl jít proti dobře známému Perovi a jeho psu Mungosovi. Ludi měl pouze 25 měsíců, když šel do svého čtvrtého zápasu. Byl lepším po první hodinu a dvacet minut, ale neměl tak tvrdou tlamu jako obvykle. Pak mu opět došla šťáva a vzdal se na jedné hodině a čtyřiceti osmi minutách. Předtím Ludi nakryl jen jednu fenku a z onoho spojení vzešel jeden 4xW a jeden 1xW.

Ve vrhu Tom x CH Azra byl také Spike, dvojnásobný vítěz v Itálii a jeho dvě sestry Frieda a Hydra, obě dobré chovné feny.

Kryl jsem Azru jednou za rok. Každé léto odchovala vrh osmi zdravých a skvěle vypadajících štěňat. Byla úžasnou matkou, vždy se o vše postarala úplně sama. V létě 1997 jsem ji nakryl mým oblíbeným psem – Davor’s Vili 2xW. Později tento pes získal titul ROM. Byl to pes z krve Black Magic/Country Boys, syn Ganja’s Black Magic. I v tomto spojení bylo osm štěňat, ale jen šest přežilo. Nechal jsem si půlku vrhu, dva psy a jednu fenku. Jeden pes se jmenoval Dakota. Pustili jsme ho proti dvěma psům za sebou a u druhého se vzdal na čtyřicáté páté minutě. Prvního oponenta zničil za 25 minut, pak jsme proti němu postavili CH Fredyho, proti kterému si také vedl dobře, ale na konci odmítl scratchovat.

Jeho bratr Gator byl špičkový pes. Vkládal jsem do něj velké naděje, ale když mu byly necelé dva roky, začal mít nějaké zdravotní problémy a můj veterinář jej už nezvládl zachránit. Jejich sestra Annie 4 Guns se později stala mojí hlavní chovnou fenou. Měla jednu z nejtvrdších tlam, co jsem kdy u fen viděl. Několikrát jsem ji tvrdě testoval a ona nikdy neudělala jediný špatný pohyb. Opravdu deep game a skvělá chovná fena.

Zbylá tři štěňata z vrhu Vili x CH Azra byla prodána do Itálie. Jeden pes byl prodán do Iron Dog Kennels a AGD Kennels si pořídili psa a fenu. Psa pojmenovali Magic a později se stal dvojnásobným vítězem. Svůj druhý zápas vyhrál na dvou hodinách, proti USPO’s (Sirmium’s) CH Johnovi 4xW. Svůj třetí zápas pak prohrál, když šel proti svému polovičnímu bratrovi CH Vilimu II. Sestra Magica se jmenovala Nerina a porodila řadu vítězů, z nichž někteří šli pro svá vítězství i tři hodiny.

V červnu 1998 porodila CH Azra vrh štěňat, jejichž otcem byl Bijeljina Boys’ GrCH Crnooki. Byl to cross pes, který měl ve svém rodokmenu řadu krevních linií – RedBoy, Jocko, Jeep, Country Boys, Radonjic. O psy z takových crossů jsem se moc nezajímal, ale tohohle jsem znal, líbil se mi a myslel jsem si, že by s mojí Azrou mohl dát dobrá štěňata. A to se také stalo. Z tohoto spojení mám jednoho z mých nejlepších psů CH Bloody Mary. Je to čtyřnásobná vítězka s jednou prohrou. Prohrála svůj pátý zápas více méně díky náhodě. Bylo jí sedm let a proti své oponentce CH Pepice šla výborně. Pak však Pepica trefila přímo tepnu a já musel Bloody Mary vyzvednout a zastavit těžké krvácení, abych o ni nepřišel. V tom samém vrhu byla také Nirvana, která vyhrála nad Staforacem za pouhých šest minut. Tato akce proběhla na Pula Convention, kde můj Rios získal svůj titul GIS. Ve vrhu byl také pes jménem Crnooki Jr., který byl rovněž šikovný, ale prohrál v zápase proti GrCH Mariovi díky špatně zvolené váze. Přesto ukázal, že je game.

V létě 1999 jsem Azru nakryl Atila Kennels GrCH Dendym, který toho roku zrovna získal svůj titul. Byl to úžasný pes, outcross, ale skutečný match pes. V září se z tohoto spojení narodilo sedm štěňat. Jeden pes a šest fenek. Jen čtyři z fen přežily a já si dvě z nich nechal. Jedna byla deadgame Munjara RIP, která prohrála ve svém prvním zápase proti CH Dině 4xW. Během jedné hodiny a čtyřiceti dvou minut ukázala skutečné a úžasné game scratche. Ta bláznivá čuba mi vážně chybí. Její sestra, druhá fenka, kterou jsem si nechal, se jmenovala Benny. Prošla tvrdým gametestem a dala několik skvělých psů. Dvě fenky, co jsem poslal do Itálie, se také projevily jako dobré. Jedna je trojnásobná vítězka známá jako S.A.S’s CH Bandita a druhá je testovaná a používaná jako chovná fena.

Jeden vrh měla také Azra s mým RedBoy psem Elmem. Jen čtyři štěňata přežila. Jeden pes z tohoto vrhu jménem Scarface, prohrál jeden zápas, avšak prokázal se deep game a je používán jako krycí pes. Potom už jsem Azru znovu krýt nechtěl. Přestože vypadala pořád dobře, už měla svůj věk. Ale o nějaký čas později jsem měl match psa, kterého jsem opravdu zbožňoval. Byl to Rios, který byl toho času dvojnásobným vítězem. Vážně jsem chtěl uskutečnit vrh Riose a mé staré CH Azry ROM. A i přes její věk jsem ji nakryl. Rios byl vnuk Davor’s Viliho ROM na vrchu a Garner’s Toma na spodku. Oběma těmito psy jsem Azru předtím kryl a z obou spojení vzešli skvělí psi. V zimě 2001 Azra porodila pomocí císařského řezu. Měla pouze jednu fenku, kterou jsem pojmenoval Parma. Parma je dnes jednou z mých nejdůležitějších chovných fen. Na konci léta 2001 dostala Azra rakovinu. Můj veterinář ji odoperoval, ale rakovina se přesto dál rozrůstala. CH Azra ROM byla uspána 8. listopadu 2001. Dožila se něco málo přes deset let a stále vypadala jako mladá fenka. Byly to pro mě opravdu těžké časy. Koupil jsem jí hrob na zvířecím hřbitově v našem městě a tam je také pochována.

Nikdy jsem Azru nekryl podle rodokmenu. Kryl jsem ji dobrými match psy, kteří měli kvality, které ona postrádala – tedy tvrdou tlamu. Azra byla jen průměrnou kousačkou, ale dala množství psů, kteří tvrdostí zákusu přímo vynikali. Azra svým potomkům předávala deep game, svůj temperament, skvělé dýchání i inteligenci. V každém jejím vrhu dala alespoň tři nebo čtyři dobré match psy.

Její přímé potomstvo drží rekord 29 vítězství a pouze 7 proher. Z těch sedmi proher můžu říct, že Munjara a Crnooki Jr. prohráli opravdu deadgame, jeden prohrál proti CH, druhý proti GrCH, ostatní tři prohráli game a zakončili zápas courtesy scratchem a jen dva psi po Azře stáli.

V momentě, kdy tento článek píšu, CH Azra ROM drží vedoucí pozici na seznamu balkánských ROM psů s počtem šesti bodů. Je to jedna z nejlepších fen, jakou jsem kdy měl, a bezpochyby je mou nejlepší chovnou fenkou vůbec. Většina z mých současných psů jsou synové či vnukové Azry. Ona byla a stále je základním kamenem mého yardu.