+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Jak jistě víte, na stránkách našeho časopisu se věnujeme tématu množitelství celkem často. Jedná se totiž o téma, která je pro naše plemeno velmi důležité a je proto potřeba neustále opakovat, na co si dát pozor při výběru štěněte, či chovných párů. Mnoho lidí kupujících si svého prvního psa, nevědomky podpoří množitele a stanou se tak součástí nekonečného koloběhu, který má za následek snižování kvality plemene, množení nestandardních jedinců či se poté sami zapojí do množitelské činnosti a tyto jedince sami dále množí.

Ptáte se, proč je náš klub tak vyhraněn proti tématu množitelství a proč se tomuto tématu tak často věnujeme? Odpověď je jednoduchá, tyto produkty množitelské činnosti mají na svědomí 99,9 procent mediálně známých kauz, při kterých byli zraněni či usmrceni lidé. Bohužel se v současné době stáváme svědky, že řady množitelů rozšiřují i chovatelé produkující psy s registrací (resp. se známým původem). Toto je z mého pohledu velmi velký problém, neboť člověk, který si vybírá štěně a neorientuje se v dané problematice, velmi často udělá chybu a vybere si štěně právě od množitele. Ačkoliv má psa se známým původem, povaha těchto psů je na hony vzdálená pravému americkému pitbull teriérovi. Mnoho těchto lidí pak získá zkreslený pohled na celou problematiku včetně chovu, povahy a držení těchto psů. Po té se setkáváme s názory, že např. u plemene APBT jde socializací docílit toho, že psi tohoto plemene nebudou agresivní či jakkoliv dominantní vůči ostatním psům, případně zvířatům. A jako příklad jsou právě dáváni jedinci z těchto skvělých „chovatelských stanic“.

Možná si říkáte, proč o tom vůbec píši… Úroveň chovu bude u různých chovatelů vždy různá, ale problém nastává ve chvíli, kdy se tito „takychovatelé“ vyrojí jakou houby po dešti a začínají být v převaze. Laická veřejnost pak začíná mít pocit, že produkty těchto umělců jsou typičtí představitelé plemene a pak nastává veliký problém pro skutečně typické představitele plemene APBT, kteří mají typickou povahu, vlastní tomuto plemeni. Málokomu vysvětlíte, že zrovna Vaše odchovy jsou v pořádku a že se svým psům věnujete a i přesto mají povahu, jakou mají. Pak se setkáte s názorem Vašich oponentů, kteří Vám budou tvrdit, že znají mnoho psů plemene APBT, kteří mají registrace (známý původ) a přesto mají povahu odlišnou – např. nejsou tak konfliktní vůči ostatním psům.

Tyto situace nastávají právě díky činnosti množitelů a je jedno zda chovají psy se známým původem nebo nějaké oříšky, kteří ještě navíc bohužel často skončí v útulcích. Kvalitativně jsou si tito psíci velmi podobní. Je potřeba si uvědomit, že zodpovědný chovatel se snaží produkovat takové odchovy, které v první řadě odpovídají standardu plemene APBT, což jde ruku v ruce s tím, že se snaží zachovat plemeno APBT takové, jaké nám bylo předáno starými chovateli. Plemeno APBT je staré několik století, jeho povaha je ustálená a při správném výběru chovných páru neměnná. Pokud se Vám nelíbí povaha APBT, jeho specifika, historie či cokoliv spojené s chovem či držením psů, pořiďte si prosím plemeno jiné. Vzhledem k množství různých plemen je přeci velmi jednoduché, najít si to pravé plemeno, které Vám bude vyhovovat jak povahou, tak vzhledem a nebudete muset podporovat množitele v jejich činnosti.

Ptáte se, proč nazývám lidi, kteří chovají plemeno APBT a nekladou např. důraz na povahu, množiteli? Je to jednoduché a stačí se podívat do historie našeho plemene. Všichni chovatelé, kteří v chovu APBT něco dokázali a jejichž psi byli používáni dále v chovu, vždy kladli důraz na povahu svých psů a nekompromisně vyřazovali z chovu psy, kteří neodpovídali jejich představám pravého bulldoga. Nikde se nedočtete o „chovatelích“, kteří chovali v minulosti psi jen tak pro zábavu a kryli cokoliv s čímkoliv bez důrazu na povahové vlastnosti a pojem selekce byl pro ně vzdálený stejně tak jako pro mne Stellarátor (což je zařízení pro magnetické udržení horkého plazmatu, vyvinuté Lymanem Spitzerem v roce 1950 pro jadernou fúzi). Pouze opravdu poctiví chovatelé, kteří kladli velký důraz na povahu a zdraví chovných párů, se neodmyslitelně zapsali do historie a díky nim máme dnes možnost chovat toto plemeno.

Možná Vás napadne, jak tedy poznáte množitele od seriózního chovatele. Na tuto otázku není úplně jednoduché odpovědět, a pokud budete dělat průzkum na sociálních sítích (např. facebook), tak na otázku zda konkrétní chovatel je, či není množitel, se Vám postupem času dostane kladná odpověď – stačí jednoduše vytrvat a ptát se tak dlouho, dokud nenarazíte na osobu, která nemá daného člověka v oblibě. Když nefunguje tzv. průzkum trhu, měl by nastoupit starý známý „selský rozum“.

Zamyslete se nad tím, co vede množitele (a je teď jedno, zda se jedná o osoby produkující zvířata se známým či neznámým původem) k tomu, aby množili tyto rádoby-pitbuly. Odpověď je, jak už to tak bývá u mnoha složitých otázek, velmi jednoduchá. Oprosťte se od sladkých řečí těchto lidí o kvalitách jejich chovného materiálu a zaměřte se na to jediné – jak se svými psy pracují a hlavně jak se svými odchovy nakládají. Jsem toho názoru, že člověk, který udělá X vrhů za rok a všechny svoje odchovy prodá, to nedělá pro blaho plemeno, ale pro blaho své peněženky. Znám několik chovatelů, kteří si své odchovy střeží jako oko v hlavě a neprodají Vám štěně za jakoukoliv cenu. Ptáte se proč? Tito lidé se psy pracují, a hlavně chtějí se svými odchovy pracovat. Chtějí vědět, které kombinace chovných párů produkují perspektivní zvířata. To nezjistíte tak, že 99 procent svých odchovů prodáte – tím si zajistíte pouze plnou peněženku, nikoliv perspektivní chovný materiál, či přehled o kvalitách svých odchovů.

Krásným příkladem je jeden chovatel, který zkupuje psy z celé Evropy a jeho chovný základ by mu mohl závidět opravdu každý. Když naplánuje krytí, které posléze uskuteční, tak po odchovech této chovatelské stanice pokoukává mnoho lidí, přesto staří a vážení chovatelé od tohoto člověka nikdy nic nekoupí. Tohoto člověka mají za pedlera – množitele. Tento člověk se psy nikterak nepracuje, pouze produkuje štěňata a všechna prodává. Ano, jistě má na zahradě spoustu kvalitních psů a jistě krytí která realizuje jsou velmi zajímavá, ale chování tohoto člověka je v rozporu s chovatelskou etikou. Jednou jsem se s tímto člověkem bavil ohledně koupě jednoho psa, o kterého měl zájem. Říkal jsem mu, že psa, kterého si vyhlédl, mu pravděpodobně stávající majitel neprodá. Tento člověk se začal rozčilovat, že je to hloupost, že každý pes má svoji cenu a peníze dokáží cokoliv. Snažil jsem se mu vysvětlit, že to tak není, že jsou chovatelé, kteří chovu APBT obětovali mnoho let a svých psů si velmi váží a některé psy neprodají za žádnou cenu. Nebudu Vás unavovat následnou diskuzí a zbytečným rozčilováním se této osoby, dopadlo to jak jsem předpovídal: psa se mu nepodařilo koupit a já se utvrdil v tom, že jsou přeci jen chovatelé, kteří si zaslouží úctu stejně jako jejich psi, kteří jsou synonymem pravého bulldoga.