+420 774 383 033 info@kchpbt.cz

Část II.

Jen pro rekapitulaci, kde jsme přestali. Pokud jste trpěliví, měli byste už vidět výsledky z tréninku na dvorku i na procházkách. Když jsem psal tento článek, sám jsem pracoval s několika novými psy a dosáhl jsem dobrých výsledků.

Než se pustíme dále, dovolte mi říci něco o důležitém tématu – dobrá socializace a jak souvisí s tréninkem tahání u vašeho psa. Zvláštní důraz má pro mladé psy a pro štěňata. Musíte se psem chodit tahat na různá místa. Například pes, který tahal několik měsíců na dvorku a na poli, tedy bez většího rozptylování – vypadá dobře a tahá bez problémů, ale postavte ho před stovky lidí a spousty cizích psů a můžete si myslet, že všechny hodiny celého výcviku byly ztráta času!

Klíčem jsou zde, opět, malé krůčky. Zkuste jít do parku ve vašem sousedství, nebo ke škole. Někam, kde je přírodní povrch (tráva, zem). Cvičte zastavení a rozejití. Ujistěte se, že tam není příliš mnoho vzrušivých podnětů. Park je dobrý ve všední dny, když se tam mnoho neděje. V tuto chvíli byste měli být schopni upravit všechny větší problémy, které by váš pes mohl mít. Opět, jděte na to pomalu a lehce. Používejte menší zátěž, než na vašem dvorku. To vám pomůže vytvořit u psa důvěru v novém prostředí. Mějte vodítko připnuté, nebo alespoň po ruce.

Ještě jedna věc, která se nevztahuje k tréninku, ale může vám pomoci. Lidé na veřejnosti jsou velmi vášniví zejména v otázce zvířat. Pokud nikdy neviděli WP, mohou si myslet, že právě týráte a „zabíjíte“ svého ubohého psa. To jsou ti samí lidé, kteří mají psa přivázaného na zahradě a kromě krmení a odkopávání z cesty před sekačkou na trávu s ním nic nedělají. Tady je klíčem trpělivost a komunikace. Jen vysvětlete, na co vy a váš pes trénujete. I tak pravděpodobně dostanete nějaké negativní reakce, ale pokud svého psa nevláčíte kolem za krk, osoba s průměrnou inteligencí pochopí, že to pes dělá z vlastní svobodné vůle, a že ho to baví.

Jednou z výhod je, že existuje několik soutěží pro začátečníky a amatéry. Tyto soutěže berte spíše jako příležitost se něco naučit, než jako regulérní klání. Také je dobré najít si přátele, kteří mají vozík na tahání a střídat se v místech tahání.

Tahání vozíku. První věc, o které bychom měli mluvit, je vozík! Něco tak jednoduchého, že by to mohlo vyrobit i dítě. Pokud však berete tahání vážně a plánujete budoucnost v pullingu, budete muset investovat do slušného vozíku. Vozík, který jsem vyrobil, má rozměry 3 krát 6 stop s gumovými pneumatikami. Každá náprava je testována na 2.000 liber. Celkem tedy 8.000 liber, což je mnohem více, než může jakýkoliv pes na vozíku utáhnout. Vyráběl jsem z lakované oceli (kvůli počasí). Ale dobře ošetřené dřevo jistě také poslouží dobře. Na obou koncích vozíku jsou háky, takže se může tahat oběma směry. Vybral jsem si vozík s koly místo železničního systému, protože tady v Coloradu je více IWPA soutěží než ADBA. (IWPA tahá na kolech, ADBA na železničním systému). Také nepotřebujete tolik zátěže.

Jako závaží používám pytle písku. Ve velikosti 50 a 70 liber. Pytle jsou vyrobeny ze silného plastického materiálu a jsou opravdu odolné. Přesto doporučuji nenechávat je venku nezakryté. Své teď budu mít čtyři roky a občas o některý přijdu, když praskne šev.

Povrch na tahání – pokud jde o plochu, rád tahám na koberci. Dům, který jsem právě prodal, měl nedokončený suterén a tak jsem položil koberec na beton a tahal na něm. S mojí ženou jsme nedávno koupili nové místo se třemi akry k rozšíření psince. Teď nemáme suterén, tak jsem položil pruh betonu před garáž. Můžu táhnout 20 stop v garáži a dalších 20 před ní. Vzdálenost, kterou potřebujete utáhnout v soutěži je 16 stop, ale při tréninku nechávám vždy mé psy tahat 20-30 stop. Mám kus koberce s krátkým vlasem, 10 krát 40 stop. Položil jsem ho přes beton. Mám rád koberce s krátkým vlasem, dokonce tak krátkým, aby klouzal. Ten učí psa zabrat. Když přejdete v soutěži z krátkého vlasu na dlouhý, nic se neděje. Naopak, tím lépe pro vás. Přechod z dlouhého vlasu na krátký je katastrofa.

Pokud chcete trénovat na koberci, doporučuji nejprve nechat psa, aby nový povrch poznal. Nechte ho zastavovat a znovu táhnout na koberci. Někdy mi trvá déle než týden, než seznámím štěně s kobercem. Pamatujte, vše krok za krokem.

Po několika dnech zastavování a opětovném tahání lehčí zátěže na koberci, je čas připojit vozík. Budete potřebovat další osobu, aby vám pomohla držet vozík. Poslední věc co teď potřebujeme, je vozík, který najede na psa a absolutně jej vyděsí! Ujistěte se, že osoba u vozíku ví, co má dělat. Pes, který tahá 50 liber po jednu míli, může s nenaloženým vozíkem téměř letět.

Nechceme testovat jeho sílu, jen ho chceme seznámit s vozíkem. Doporučuji připnout psa na vodítko a postavit se vedle něj. Dejte mu povel a vykročte kupředu. Pokud se bude snažit otáčet, uklidněte ho pomocí vodítka a hodně jej chvalte. Já také často odměňuji kusem jídla. Pokud bylo ve vašem výcviku vše správně, vozík by neměl být velký problém. Ale jděte pomalu! Neměli byste psa nechat tahat vozík moc daleko. Držte jej po své straně po několik dní, nebo přinejmenším, dokud se nepřestane otáčet, aby viděl, co to za ním je.

Jakmile pes začne tahat jen na povel, odepněte vodítko. Postavte se po jeho boku a chvalte ho. Vozík se tahá jinak než zátěž, takže pokud váš pes ztratil styl, nebojte se. Taháním lehké zátěže bude tahat vozík jako šampion už po velmi krátkém čase. Nedělejte víc jak 10-15 tahů. Prvních pár dní je vždycky zábava. Spousta chvály a pamlsků. Ujistěte se, že pes táhne vozík pokaždé 20-30 stop. Pokud může vozík táhnout v obou směrech, tím lépe.

Připevnění k vozíku by mělo být dva a půl až tři a půl stopy dlouhé. Se psem rád začínám tahat až na konci linie. Bez vůle. Dobrý vozík by na startu neměl odskočit. Pes by se měl opřít do váhy vozíku a využít své síly k plynulému rozpohybování.

Pokud jde o hmotnost zátěže a jak ji přidávat, vše závisí na tom, jak snadno pes utáhne prázdný vozík. Je stále důležité začínat postupně. Prvních pár týdnů tréninku s vozíkem tahejte každý den 10-15 krát. Stačí nechat psa, aby si na ten pocit zvykl.

Jakmile pes táhne vozík, je vhodný plán jednou nebo dvakrát týdně. Zvyšujte váhu po malých krůčcích. Řekněme, že váš pes táhne vozík s velkou lehkostí, přidejte 140 liber a nechte psa táhnout dvakrát. Posuďte vynaložené úsilí. Lehké, těžké? Takto 4 krát nebo 5 krát. Ujistěte se, že znáte osobní maximum psa a nepřekračujte jej o moc.

Dovolte mi, abych se zde zastavil a připomněl, že byste se psem měli stále tahat zátěž minimálně 2-3 krát do týdne. Tahejte nejméně půl až jednu míli. Přidání hmotnosti nesmí překročit více než 25% tělesné hmotnosti psa.

Zde je příklad tréninku s vozíkem:

  • 50% maxima – 4krát – 30 vteřin mezi tahy
  • 70% maxima – 4krát – 60 vteřin mezi tahy
  • 80% maxima – 4krát – 2 minuty mezi tahy
  • 85%-90% maxima – 2krát – 2-3 minuty mezi tahy
  • Nikdy netahejte maximální zátěž víckrát než každé 3-4 týdny.

Udělejte pullingový čas pro psa časem zábavy. Použijte pamlsky a chválu. Nyní psa můžete začít odnaučovat pamlskům. Dávejte je po každém tahu, po každém druhém tahu, po každém třetím tahu atd. Buďte trpěliví a snažte se nenaštvat. Váš kamarád to vycítí! Bavte se. Předchozí i tento článek byl obecný. Snažil jsem se vysvětlit, jak trénuji psy. Bylo to obecné, ale snad i informativní.

Nezapomeňte, vy a váš pes taháte jako tým. Veřejnost se na vás a na vašeho bulldoga může dívat pozitivně!

Překlad: Jana Fornouzová
tisková mluvčí KCHPBT